Ideale temperaturen voor een zomers broodje met kimchi. Hoewel de Koreanen kimchi oorspronkelijk maakten om zich in de wintermaanden van gezond en vitaminerijk voedsel te voorzien, kun je kimchi eten in alle seizoenen. In de zomermaanden is kimchi als toevoeging bij een slaatje of broodje heerlijk verfrissend. Dat vindt ook de beste groentechef in België en chef van het restaurant humus x hortense in Brussel, Nicolas Decloedt. In het boek “Lekker gesmeerd. Van groente tot spread” doet hij zijn favoriete zomers broodje uit de doeken en dat is ‘Geroosterde roggebrood met tapenade van zongedroogde tomaten, gegrilde groenten, courgettelinten en kimchi’.

Wij mochten het recept met jullie delen.

Nodig voor 4 boterhammen

  • 8 sneden roggebrood
  • 80 gr kimchi
  • een handjevol verse rucola
    • Voor de tapenade van zongedroogde tomaten:
  • 150 g zongedroogde tomaatjes
  • 30 g zonnebloempitten, geroosterd2
  • 5 g harde kaas, geraspt
  • 1 teentjeknoflook, heel fijn gesneden of geperst
  • 25 g zachte olijfolie
  • 4 g citroensap
    • Voor de groenten:
  • 4 plakken aubergine
  • 1 rode paprika
  • 8 flinterdunne plakken courgette
  • zachte olijfolie

Werkwijze

Stop voor de tomatentapenade alle ingrediënten in een keukenmachine en mix tot je de gewenste textuur hebt. Voeg eventueel wat extra olie toe.

Bestrijk de plakken aubergine met olijfolie en gril ze in een hete grillpan tot ze zacht zijn.
Rooster de paprika in de oven tot hij zwart geblakerd is. Laat de paprika afkoelen, verwijder de schil en de zaadlijsten en snijd de geroosterde paprika in reepjes.

Rooster de sneden roggebrood kort. Beleg telkens een boterham met de tomatentapenade, de gegrilde aubergine, de rauwe gourgettelinten, fijngesneden kimchi, reepjes geroosterde paprika, wat rucola en zachte olijfolie. Leg er een tweede boterham op.

Smakelijk !

Lekker gesmeerd

Wij lazen, of liever probeerden, het boek “Lekker gesmeerd. Van groente tot spread”, uitgegeven door VELT (Vereniging voor Ecologisch Leven en Tuinieren). Niet minder dan 50 soorten groentebeleg passeren de revue: spreads, salades, patés en tapenades met in de hoofdrol biologische seizoensgroenten, zoals Buffalo bloemkool, wortel-martino, kiksla, tofu chimichurri, enz.

Naast het zomerbroodje van Nicolas Decloedt, lees (en maak) je ook het favoriete belegde broodje van drie andere bekende groentechefs. Maar ook aan de kleinste broodeters is gedacht met tips om de brooddoos van de kinderen groenterijk te vullen.

Een aanrader voor wie afwisseling wenst op zijn boterham of wie gewoon dagelijks gezond groentebeleg wenst!

Het boek “Lekker gesmeerd. Van groente tot spread” is uitgegeven door VELT (Vereniging voor Ecologisch Leven en Tuinieren) en kost 25 EUR voor niet-leden VELT en excl. verzendkosten. Te koop via de webshop van VELT https://winkel.velt.nu/product/lekker-gesmeerd of in de boekhandel.

Met dank aan VELT voor de toelating voor het publiceren van dit recept.