Kimchi, gezond koken met gefermenteerde groenten. Zo heet het kookboek dat Ae Jin Huys uitgebracht heeft. Uiteraard waren wij heel benieuwd. Het boek brengt niet alleen kimchi, maar ook de Koreaanse keuken tot in onze huiskamer. Wij wilden van Ae Jin zelf horen wat haar bewoog om dit boek te maken en hadden een fijne babbel met haar.

Kimchi is voor iedereen

Ae Jins missie is duidelijk: iedereen laten kennismaken met de weldaden van de Koreaanse keuken.  Ze is daar al veel langer mee bezig via haar cateringbedrijf Mokja (Koreaans voor ‘Let’s eat’ ), workshops en pop up restaurant. Een nobel doel dat wij alleen maar kunnen toejuichen. Want Koreaans eten is zo lekker én gezond.

Meer dan 20 soorten kimchi!

Wij namen dit boek door en ontdekten vele nieuwe dingen. Je leert hoe je zelf kimchi kunt maken. En zoals je weet, is kimchi niet één specifiek gerecht maar de verzamelnaam voor gefermenteerde groenten. Je ontdekt vele soorten kimchi: komkommer, prei, aubergine, pompoen, lente-ui, koolrabi, witte kool, …. Waaw.

Gezond koken met kimchi

Dit boek geeft ook een antwoord op de tweede meest gestelde vraag (de eerste is ‘wat is kimchi’): ‘hoe eet je kimchi?’ Kimchi is een bijgerecht. Letterlijk: je eet het als een gezonde toevoeging bij een gerecht, zoals bijvoorbeeld een rijstschotel. Maar kimchi kun je ook verwerken in een gerecht zelf. En daar geeft het boek van Ae Jin veel inspiratie. De gemakkelijkste – voor ons meest gekende – toepassing is ‘croque monsieur met versneden (daikon)kimchi’.  Ontdek vooral zelf wat je nog allemaal met kimchi kunt doen. Je staat versteld van de vele toepassingen.

Veelzijdigheid troef

Maar het boek draait niet allemaal om kimchi. De culinaire kunsten van Ae Jin zijn veelzijdig. Ze laat je de Koreaanse keuken ontdekken en hierbij vergeet ze de populaire ‘bibimbap’ – rijst met een veelheid aan gebakken groenten – niet. Het mag dan wel ingewikkeld klinken, maar dat is het helemaal niet. En tussen de recepten door, steek je ook wat op van de Koreaans eetcultuur.

Dank je Ae Jin voor de babbel en voor dit boek.

‘Kimchi’, uitgegeven bij Lannoo, 25,99 EUR – ISBN 9789401462587
Ook te koop via https://www.mokja.be/winkel/boek