Hoeveel kimchi moet je eten om je darmen blij te maken? Goede vraag! Maar eigenlijk moeten we de vraag anders stellen. Namelijk: ‘Hoeveel probiotica moet je dagelijks nemen om je darmen gezond te houden?’ Spijtig genoeg is het antwoord binnen het onderzoeksveld nog niet volledig opgelost.

Eerst: wat zijn probiotica?

Wetenschappelijk klinkt het als volgt: ‘Probiotica zijn levende micro-organismen (bacteriën) die een positief effect hebben op onze gezondheid. Je vindt ze in voeding en voedingssupplementen. Ze dringen het aantal ziekteverwekkende bacteriën terug, ondersteunen het immuunsysteem en beschermen de darmwand, als je ze in voldoende hoeveelheden inneemt.’

Dr. Nathalie Michels maakt liever de vergelijking met een woud. “Het is altijd leuker wandelen in een woud met verschillende bomen en dat is ook zo in onze darm: een variëteit aan bacteriën is essentieel”. Dé voedingsbodem voor deze bacteriën is het voedsel dat je inneemt. Vezels en gefermenteerde voeding spannen daarbij de kroon.

Twee eetlepels per dag kimchi eten maken je darmen blij!

Maar hoeveel probiotica moet je nu nemen om je darmen gezond en blij te maken of te behouden? Op deze vraag vind je een ingewikkeld antwoord in dit artikel.

We vertalen dit naar de hoeveel kimchi of gefermenteerde voeding die je best dagelijks neemt om je darmen gezond te houden.
Dan blijkt dat diverse bronnen de dagelijkse inname van kimchi (of ander gefermenteerd voedsel) aanraden op 2 eetlepels. Dat wordt hier in een mooie infographic uitgelegd.

Hoeveel kimchi eten om je darmen blij te maken?

Opbouwen is de boodschap

Als je echter niet gewoon bent van gefermenteerd voedsel te eten, dan bouw je dit best op. Je kunt bijvoorbeeld starten in de eerste week met een kleine portie (theelepel) kimchi bij 1 maaltijd. Vervolgens kijk je wat dit met je lichaam doet. Of je houdt dit tempo nog even aan, of – als je je goed voelt – neem je een grotere portie bij 1 maaltijd of 2 kleinere porties bij twee maaltijden. Na 1 maand zou je lichaam 2 eetlepels bij 2 maaltijden (of per dag) moeten aankunnen.

“De échte fanaten eten een eetlepel kimchi bij elke maaltijd van de dag (ontbijt, middag en avond). “

Hoeveel kimchi eten om je darmen blij te maken?
Bron: https://www.makesauerkraut.com/how-much-sauerkraut/

Benieuwd hoeveel kimchi jij eet per dag!