Ja, gezonde voeding maakt gelukkig, en dat is ondertussen zelfs wetenschappelijk bewezen. Want ieder van ons wil gelukkig leven. De natuur geeft sommigen van ons een beetje voorsprong, maar veel heb je zelf in de hand. We denken aan de manier waarop je in het leven staat en tegen de dingen aankijkt, regelmatig beweegt en sport, en … aan wat je eet. Je lichaam is immers opgebouwd uit het voedsel dat je eet. En net zoals in een machine stop je daar het best ingrediënten in die de machine beter doen werken.

De link tussen gezonde voeding en mentaal welbevinden – of geluk – wordt druk wetenschappelijk bestudeerd. Het is geen toeval dat dit juist nu plaatsvindt: we leven in een tijd waarin veel mensen lijden aan depressies, zich niet goed voelen of op zoek zijn naar betekenis of geluk. Ook bij ons leggen wetenschappers zich toe op dergelijk onderzoek. Sommigen gaan daarin nog verder en spitsen de relatie tussen gezondheid en geluk toe op de werking van onze darmbacteriën.

Europees onderzoek MoodFOOD bewijst het: gezonde voeding maakt gelukkig

Het Europese project MoodFOOD zocht o.a. een antwoord op de vraag ‘Kan wat we eten onze mentale gezondheid ondersteunen?’. Aan dit project werkten 13 organisaties in 9 Europese landen op een multidisciplinaire manier samen: experten in voedingsleer, consumentengedrag, psychiatrie en preventieve psychologie.

Na 5 jaar onderzoek luidt het antwoord op de vraag: JA, gezonde voeding maakt gelukkig!

“Een gezond eetpatroon kan de symptomen van depressie reduceren en mentale gezondheid bevorderen”.

Dat gezond eetpatroon bestaat vervolgens uit:

  • Veel groenten en fruit
  • Meer peulvruchten
  • Volkoren brood en granen
  • Minstens één keer per week vis
  • Melkproducten
  • Gezonde vegetarische oliën
  • Minder rood en bewerkt vlees

Het rapport zegt nog veel meer zinnige dingen, ook voor gezondheidsconsulenten, beleidsmensen en onderzoekers. Onze tip? Het kan geen kwaad dat rapport even te raadplegen.

Waarom je van chips eten ongelukkig wordt

Ook dr. Nathalie Michels, voedingsexpert van UGent, doet onderzoek naar de relatie russen stress, emoties en voedsel. En jawel, ook zij zegt het: “Gezonde voeding maakt gelukkig, van ongezond eten word je ongelukkig. Ze legt dat heel goed uit in de Universiteit van Vlaanderen. “Fruit en groenten hebben een invloed op ons stresshormoon cortisol. Die laten dat hormoonpeil dalen. Vetten en suikers daarentegen beïnvloeden op een negatieve manier ons stresshormoon.”

We grijpen graag naar chips of chocolade als we ons slecht voelen, maar hierdoor versterken we juist dat slechte gevoel. Hoe komt dat? Dat heeft te maken met onze darmbacteriën, zegt dr. Michels. “Ze zijn met 10 biljoen en die darmbacteriën communiceren via onze immuuncellen, bloedvaten en zenuwbanen met onze hersenen”. Door onze darmbacteriën te voeden met goede bacteriën voelen we ons beter. En goede bacteriën, zoals lactobacillen of melkzuurbacteriën, vind je o.a. in kimchi. Kimchi eten maakt dus gelukkig.

Waarom de Rode Duivels kimchi moeten eten

Dat hebben wij niet gezegd, maar Koen De Witte, klinisch psycho-neuro-immunoloog en mede-oprichter van kPNI Belgium. Hij vestigt de aandacht op het belang van gefermenteerde voeding. Gefermenteerde groenten zoals kimchi en zuurkool zitten vol gezonde micro-organismen die ons darmmicrobioom (darmflora) en ons immuunsysteem (afweersysteem) reguleren. Komt daarbij nog dat kimchi het stresshormoon cortisol doet dalen. Allemaal eigenschappen die topsporters kunnen gebruiken om beter te presteren!

Kimchi is happy, healthy food

Inderdaad, gezonde voeding maakt gelukkig. Gezonde voeding en gefermenteerde groenten zoals kimchi spelen een belangrijke rol in je fysiek en mentaal welbevinden. En zo dragen ze bij tot jouw geluksgevoel. Kimchi is dus happy, healthy food.

Maar voeding alleen maakt je niet gelukkig. Gezonde voeding past in een gezond leefpatroon waarbij ook bewegen, sporten en positieve gedachten een plaats hebben. En vergeten we vooral niet de energie die we krijgen van de natuur en van andere mensen.

Lees meer over waarom kimchi zo gezond is op www.ferula.be