Kimchi in België

Het klinkt als een variant van Kuifje in Korea.

Met veel trots stellen wij Ferula, ons nieuwe project, aan u voor. Ferula produceert en verkoopt bio en vegan kimchi. Het is ontsproten uit de botsing der ideeën tussen mezelf en mijn zus, afkomstig uit Zuid-Korea. Ook mijn nichtje Amélie is aan boord gesprongen. Samen willen wij Ferula groot maken.

Als ik vertel aan mijn vrienden dat ik voortaan kimchi maak en verkoop, echoën ze kimchi maar dan met een vraagteken erachter. En dat is een goed teken, want dat wil zeggen dat er nog veel ‘missiewerk’ is.

Kimchi? Ja hoor, en nu ook kimchi in België!

We leggen het graag even aan je uit. Kimchi is hét traditionele, eeuwenoude gerecht uit de Koreaanse keuken en bestaat uit gefermenteerde groenten. Dat zijn meestal kolen aangevuld met andere groenten. In Korea bestaan er meer dan honderd soorten kimchi en de Koreanen eten het elke dag. Want kimchi is erg gezond. En nu is er ook kimchi in België.

Eeuwenoud is letterlijk te nemen. Kimchi is al terug te vinden in bronnen van voor de eeuwwisseling. De toevoeging van Spaanse pepers aan kimchi dateert evenwel van de 17e eeuw. Soms vertaalt men kimchi als ‘verzonken groenten’ en dat verwijst naar de traditionele bereidingswijze. Tijdens de zomer, wanneer groenten talrijk voorradig waren, zoutte men de groenten en legde men die samen met vis, schaaldieren of vlees in aarden potten die in de grond werden bewaard en daarin fermenteerden. Op die wijze verzekerde men zich van gezond, vitamine- en proteïnerijk voedsel tijdens de winter. Slim!

Healthy food

Kimchi werd door het Amerikaanse magazine Health uitgeroepen tot één van ’s werelds gezondste voeding, omdat:

  • kimchi bestaat uit rauwe groenten, wat een grote bron van vezels is,
  • die gefermenteerd zijn: de aanwezige koolhydraten (suikers) in de groenten ondergaan een biochemische transformatie waardoor men gezonde probiotische bacteriën bekomt,
  • kimchi daardoor een feestgerecht wordt voor je darmen én je geest.

Bovendien krijgen kolen een ere-rol in kimchi, ook in de kimchi in België. Kolen zijn als het ware een ‘superfood’, met weinig calorieën en boordevol voedingsvezels, vitamine C, foliumzuur en vitamine K.

Onze darmen worden niet alleen dolgelukkig van de vezels, maar ook van voedingsmiddelen die levende bacteriën bevatten, de zogenaamde probiotica. En deze bacteriën (lactobacillen of melkzuurbacteriën) vinden we als gevolg van de fermentatie overdadig terug in kimchi.

Met kimchi schiet je dus twee keer in de roos als het op gezondheid aankomt.

Happy food

Bovendien is het bewezen dat wàt je eet een invloed heeft op je hormonen. Gezond eten doet je immers goed voelen (en omgekeerd). En dan kies je het best voor gezonde voeding zoals fruit, groenten, volkoren granen en vis en voedingsproducten die weldadig zijn voor je darmbacteriën. Die bevatten veel vitamines, mineralen, vezels, ontstekingsremmers en bacteriën die het stresshormoon doen dalen en het gelukshormoon doen stijgen. Omgekeerd: suikers en vetten verstoren je hormonen en dragen bij tot depressieve gevoelens.

Met andere woorden, kimchi eten kan helpen om je goed te voelen. En geloof me, ik spreek uit ervaring, na verloop van tijd snakt je lichaam naar een portie kimchi.

Nieuw gerecht: frieten met kimchi in België

Ferula heeft zich tot doel gesteld om alle Belgen verslingerd te laten geraken aan kimchi omdat het zo gezond én lekker is. Een nieuw nationaal gerecht zal het niet direct worden, maar wie weet.

Wist je dat frieten met kimchi een hemels duo is? Vraag dat maar aan Sergio Herman. Hij serveert dat in zijn Frites Atelier.

Kimchi klinkt misschien exotisch, maar is het niet. Fermenteren is ook hier een eeuwenoude gekende bewaartechniek, terwijl de meeste gebruikte kool- en knolsoorten ‘vergeten’ groenten zijn. Dat zijn groenten die al lang gekend zijn, in de vergeethoek geraakt, maar nu weer helemaal in.

Verrassend veelzijdig

Kimchi laat zich dus goed integreren in onze keuken. Het is een bijgerecht, dus je eet het bij ‘iets’. Vergelijk het met een ‘pickles’ die je gerechten pimpt. Alhoewel, ik ken kimchifanaten die het dagelijks gewoon uit de pot eten zoals een ander een koekje verorbert.

Kimchi laat zich goed combineren met croques, wraps, hamburgers, jacket potatoes … en is een gezonde toevoeging bij rijstschotels, wokgerechten, sushi, slaatjes, aardappelgerechten… en dus ook frieten.

Laat je inspireren op www.ferula.be of inspireer ons en stuur ons je favoriete gerechten met kimchi.

Iedereen aan de kimchi in België!

Meer informatie nodig? Zin om kimchi te verkopen? Neem gerust contact met ons op.