over kimchi

Wat is kimchi?

Kimchi is een bereid gerecht dat bestaat uit gefermenteerde kool en groenten. Ferula kiest voor Chinese kool als hoofdbestanddeel. Afhankelijk van het seizoen vullen we de kool aan met rammenas of koolrabi. We voegen ook nog paprika, pijpajuin, gember, look en sesamzaad toe. Bij de authentieke versie komt daar nog piment bij; bij de milde versie komt daar nog granaatappel bij.

Kimchi is hét traditionele gerecht uit de Koreaanse keuken. Daar wordt het standaard als gezond bijgerecht in een schotel op tafel gezet bij nagenoeg elke maaltijd. Het is de bedoeling dat iedereen een portie eet.

Kimchi is happy en healthy food: supergezond door de ingrediënten en de fermentatie. Met kimchi breng je gezonde voeding op tafel die je blij maakt.

Er bestaan ontzettend veel soorten kimchi, in Korea wel meer dan 100!

Zo kan je rammenas of koolrabi aan de kool toevoegen, maar je hebt ook kimchi met komkommer, witte kool, fruit …

Ferula biedt voorlopig 2 soorten aan: de authenthieke kimchi die pikant is en een mildere versie met granaatappel.

De geschiedenis van kimchi

Kimchi bestaat in Korea al sinds de oudheid. Er zijn aanwijzingen dat het gerecht al 2.600 tot 3.000 jaar geleden voor het eerst werd bereid. Aanvankelijk werden daarvoor vooral gezouten groenten gebruikt.

Vanaf de 12e eeuw voegde men andere specerijen toe aan het fermentatieproces. Zo ontstonden verschillende soorten die varieerden in smaak en kleur. Op dit ogenblik zijn Spaanse pepers belangrijke ingrediënten, maar die werden pas in de vroege 17e eeuw in Korea geïntroduceerd. Westerse handelslui voerden de pepers in vanuit het pas ontdekte Amerikaanse continent.

Als wintergroente gaf het gerecht vroeger de nodige vitamine C. Je kan het een beetje vergelijken met de rol die zuurkool bij ons speelde.

In de traditionele Koreaanse kimchi wordt aan het groentemengsel ook vis of vissaus toegevoegd omwille van de proteïnen. Ferula’s kimchi is volledige vegan: de vissaus werd vervangen door sojasaus.